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Syndrome métabolique, diabète, résistance à l'insuline : les cibles préférées du coronavirus


Nick de Cusa

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Association of Blood Glucose Control and Outcomes in Patients with COVID-19 and Pre-existing Type 2 Diabetes

 

Citation

We found that subjects with T2D required more medical interventions and had a significantly higher mortality (7.8% versus 2.7%; adjusted hazard ratio , 1.49) and multiple organ injury than the non-diabetic individuals. Further, we found that well-controlled BG (glycemic variability within 3.9 to 10.0 mmol/L) was associated with markedly lower mortality compared to individuals with poorly controlled BG (upper limit of glycemic variability exceeding 10.0 mmol/L) (adjusted HR, 0.14) during hospitalization. These findings provide clinical evidence correlating improved glycemic control with better outcomes in patients with COVID-19 and pre-existing T2D.

 

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quand je lis ceci https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.01.071688v1

 

+ ceci https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/glycosylation

 

je me dis que j'aimerais touver un biochimiste competent

 

La ca ne parle pas de virus mais 

Quote

Biological analysis of bacterial glycosylation has shown that most glycoproteins are associated with virulence factors of medically significant pathogens

 

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2 Vidéos intéressantes qui bouclent avec le syndrome métabolique:

 

 

 

Bien qu'il faille souvent s'accrocher et avoir quelques notions de biologie, Medcram est la meilleure source que j'ai trouvé sur Covid-19

 

 

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+1 pour Medcram, c’est un peu grâce à eux que je suis encore en vie.

 

Sur le sujet du rôle métabolique des ROS dans le contexte du diabète en particulier, il FAUT lire Peter et sa série sur les protons dans les mitochondries:

http://high-fat-nutrition.blogspot.com/

 

(edit) Comme je le craignais la seconde vidéo a une approche trop simpliste des superoxides, leur association avec le syndrome métabolique est en fait bien plus complexe (indirecte et non-linéraire) et tiendrait, dans le modèle « protons » de Peter, à un déséquilibre entre les éléments de la chaîne enzymatique membranaire des mitochondries, en grande partie dû aux mauvais types d’acides gras (ce qui se verrait, en gros, par une sévérité accrue du Covid-19 chez ceux qui marchent aux omega-6 et limitent les acides gras saturés).

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Il y a 2 heures, Nick de Cusa a dit :

quand je lis ceci https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.01.071688v1

 

+ ceci https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/glycosylation

 

je me dis que j'aimerais touver un biochimiste competent

 

Il faut distinguer la glycation, réaction chimique qui altère les propriétés naturelles des protéines et responsable en partie des dommages du diabète, de la glycosylation, qui est une réaction enzymatique qui intervient dans la signalisation et la reconnaissance cellulaire. L'impact d'une glycosylation n'est pas forcément négatif du coup. 

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  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
Citation

Once again, diabetes management in patients with COVID-19 poses a great clinical challenge, one that requires a much-integrated team approach, as this is an indispensable strategy to reduce the risk of medical complications and death as much as possible. Careful assessment of the many components that contribute to poor prognosis with COVID-19 in patients with diabetes might represent the best, if not the only way to overcome the current situation and enable our health systems to be ready to face any future challenges in a prompt and effective manner.

 

Gros résumé 

 

COVID-19 in people with diabetes: understanding the reasons for worse outcomes

 

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  • 1 month later...

Diabetes and COVID-19: Moving From News to Knowledge and a Glucose Hypothesis

 

En vrac :

Citation

Does hyperglycemia play a role in progression to severe illness? Most known risk factors for progression—male sex, older age, obesity, and disorders of the heart, kidney, or lung—are not modifiable at the time of diagnosis. When these factors are included in multivariable models along with diabetes, the excess risk associated with a prior diagnosis of diabetes is attenuated or in some cases no longer present. But what about the role of hyperglycemia—or, more generally, poor metabolic control associated with relative insulin deficiency? Importantly, this is a modifiable risk factor.

(...)

These observations suggest that controlling hyperglycemia from the time of hospitalization might reduce progression to severe illness or death, even for people not known to have diabetes previously.

 

Even though this process takes time, the links between diabetes and COVID-19 are being clarified quite rapidly, as is reflected by the articles summarized above. An important next step will be testing the hypothesis that immediate restoration of basal insulin sufficiency can improve outcomes for people afflicted with COVID-19. We look forward to seeing the evidence as it appears.

 

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  • 3 weeks later...

Après, l'équivalence LA (oméga6) = Acide Arachidonique = inflammation est quand même à nuancer (rôle des lipoxines).

 

A voir, le ratio o6/o3, comme ici May omega-3 fatty acid dietary supplementation help reduce severe complications in Covid-19 patients?

 

 

image.png.18568fe7d4e15030dad883e720dc7679.png

Expected mechanisms of the anti-inflammatory effect of omega-3 long chain

polyunsaturated fatty acids (omega-3 LC-PUFAs) and cytokine storm prevention (la fameuse)

during the Coronavirus disease-2019

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  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Insulin treatment is associated with increased mortality in patients with COVID-19

 

image.png.5360a5137a5688e465d025cf4b03f880.png

 

Citation

This retrospective study investigated 689 patients with COVID-19 and T2D from a cohort of 3,305 cases from Wuhan, China. Unexpectedly, we found that insulin treatment for patients with COVID-19 and T2D was associated with a significant increase in mortality [27.2% vs. 3.5%; adjusted HR, 5.38 (2.75-10.54)]. Further analysis showed that insulin treatment was associated with enhanced systemic inflammation and aggravated injuries of vital organs. Therefore, insulin treatment for patients with COVID-19 and T2D should be used with caution.

In addition, we compared mortalities in patients treated with insulin alone vs. insulin in combination with another anti-diabetic treatment. Although the patients treated with insulin in combination with other anti-diabetic treatment had higher baseline levels of glucose and HbA1c compared with the patients treated with insulin alone, these patients still had a lower in-hospital mortality than the insulin alone group

 

 

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On 9/17/2020 at 8:33 PM, Nick de Cusa said:

Low carb, vitamine D, magnesium, zinc. Tout sauf sorcier. (Et tout ce dont on ne vous parle pas ; mail les liborgiens comprennent mieux)

https://openheart.bmj.com/content/openhrt/7/2/e001356.full.pdf#page11

 

Je fais un petit résumé simple à l'usage du profane, non exhaustif.

  • Magnesium : chocolat noir, avocats, fruits à coque (amandes, noix de cajou, noix, noix du Brésil...), légumineux (lentilles, haricots, pois...), légumes verts (choux, épinards...), graines (notamment de courge)
  • Zinc : viande rouge, huîtres, légumineux, fruits à coque (noix de cajou...), produits laitiers, œufs
  • Vitamine D : poissons gras, mais c'est plus simple avec des suppléments
  • low carb : pas besoin d'expliquer.
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